Grund om Saviennieres
Kategori: Allmänt

Saviennieres är ett vin som produceras i och kring Saviennieres i Loiredalen i Nordvästra Frankrike. Närmare bestämt i Loiredalens underregion Anjou. Lite förenklat så kan man säga att Saviennieres är den västra Loiredalens svar på Sancerre. Som de facto anses vara Loiredalens stora vita vin, men som man hittar beläget i den allra östligaste delen av dalen. Druvan (till skillnad från just Sancerre) är Chenin Blanc. Helt uteslutande. Och de viner som produceras är nästan bara torra med maximalt 8 gram socker per liter.
Dey är Loiredalens minsta appellation, med sina dryga 700 hektar. Däremot odlas det endast rankor på drygt hälften av dessa. Då jordmånen skiljer sig väldigt mycket från de skifferrika sluttningarna till den plana marken. Man vill då, helt enkelt, inte plantera några druvor där jordmånen inte är lika fördelaktig. Saviennieres fick son AOC-status 1953.
Man får även producera viner av Demi-Sec (8-18gram socker per liter), Moelleaux (18-45gram socker per liter) och Doux (mer än 45gram socker per liter). Men dessa viner är oerhört sällsynta i Saviennieres.
Det finns tre stycken appellationsnivåer i Saviennieres. Dessa äro: Saviennieres AOC, Roche-Aux-Moines AOC samt Coulee de Serrant AOC. Där de två sistnämnda bär egna appellationer, men fungerar lite som så kallade Lieux-dits. Det vill säga namngivna platser där produktionen är lite bättre och där druvorna håller högre kvalitet.
Området som Saviennieres AOC breder sig över är en sträcka som innefattar tre kullar med skiffersom lokaliseras vid Loiredalens nordvästra bank. Täcker 300 hektar med sin appellation.
Av de namngivna platserna så är det Coulee de Serrant AOC som är den mest prestigefyllda och mest förknippad med hög kvalitet. Planterades på 1100-talet av Cisterianmunkar och har fått växa druvor sedan dess.

Coulee de Serrant är helt enkelt toppen i Saviennieres kvalitetspyramid. Faktum är att Coulee de Serrant bara är en sju hektar stor vingård, som brukas av en vinmakare: den oefterhärmlige Nicolas Joly. Även kallad för Vindoktorn. Han producerar på den här branta kullen ett vin som kallas för Clos de la Coulee de Serrant, som rankas ett av de bästa vita torra vinerna i världen. Där Joly ibland blandar i ädelrötade druvor efter skörd, men ändå käser ut musten helt torrt. Något som ger vinet en ovanlig och komplex karaktär. Sedan 1984 så kultiveras vingården genom biodynamiska metoder.
Ett vitt vin från Saviennieres jämförs ibland med de vita vinerna från till exempel Vouvray. Och ja, de görs på samma druva och i samma geografiska vinregion. Men, det är på två olika stilar man försöker dra en röd tråd mellan. Till att börja med gör man nästan bara torra vita viner i Saviennieres. och för det andra så har vinerna härifran en tendens att vara fylligare, rikare i fruktkoncentration än de hos kusinerna i Vouvray.