grandkrug.blogg.se

The Wine Voice of The People. Sorry People.

Kaliforniska viner

Kategori: Allmänt

Kaliforniska viner är precis som det låter: nämligen viner som är producerade i Kalifornien i USA. Vinerna från Kalifornien är gräddan av vinerna som produceras i USA. Och delstaten svarar för den största kakan i USA:s vinproduktion, ungefär 90 procent.
 
Kalifornien har gått i framkant i evolutionen som sett klassiska vinländer som Frankrike, Spanien och Italien tappa mark till konkurrenterna från den Nya Världen i USA, Nya Zeeland, Chile och Sydafrika. Denna revolution startades på -60-talet då pionjärer som Robert Mondavi och Joe Heitz bröt den närmast monopolliknande situation så sågs rådande: Att bara Frankrike producerade kvalitetsviner. Genom moderna tillverkningsmetoder såg amerikanarna till att minska gapet till framförallt fransmännen. 
 
Generellt sett så har Kalifornien ett medelhavsklimat med varma somrar och milda vintrar. Delstaten bjuder dock på ett varierat klimat då på grund av samspelet mellan stilla havet och de två bergskedjorna som löper parallelt med kusten. Det är klart att det svalkar och skyddar. När luften i de inre dalarna under dagen värms upp och stiger, sugs de svala dimmorna in från havet. Där den kustnära bergskedjan skärs igenom av dalgångar kan dimman välla in över vinodlingarna och mildra de höga temperaturerna. Detta betyder att temperaturerna i statens södra delar kan vara betydligt lägre än i norr.
 
American Viticultural Areas är Amerikanarnas svar på den europeiska ursprungsbeteckningen. Men utan att vara speciellt lik egentligen. Det grundades 1983 och innehåller följande krav: 
-Vid omnämnande av en druvsort på en flaska/etikett måste denna utgöra minst 75 procent av vinet.
-Minst 85 procent av druvorna måste komma från det AVA som står utskrivet på etiketten. 
Om ett vinberg skrivs ut så måste 95 procent av druvorna komma från det vinberget. 
-Vid årgångsuppgift måste minst 95 procent av vinet vara från sagd årgång. 
 
AVA fungerar enligt ask-i-ask-principen. Där den största asken är förbundsstatet (i detta fall Kalifornien). Därnäst följer regionen  som t. ex Central Coast, North Coast, Central Valley, Sierra Foothills och South Coast. Efter det följer kommunala distrikt som även kallas för Countys. Exempel på dessa i typ North Coust är då Sonoma County, Napa County eller Mendocino County. Vinodlande Countys blir automatiskt sett till "Appellations of Origin". Själva Countyt, här Sonoma County som ett talande exempel, har sen ett antal AVA:s som lyder under: Som Sonoma Valley, Russian River Valley eller Dry-Creek Valley. Dessa kan sedan delas in i mindre enheter som Sonoma Mountain då denna kan anges som en egen AVA även om det är en del av Sonoma Valley. I motsats till en fransk AOC så behöver man inte skriva ut AVA på etiketten. Ursprunget duger nog. Finner man California eller North Coast på en etikett kan man räkna med att vinet är generiskt och blandat på druvor från ett stort område. 
 
Kort förklarat: Ju mer avgränsat ett område är, desto mer exakt kommer härkomsten att vara. 
 
Geografiskt sett så delas Kalifornien upp i fem olika regioner:
 
Sierra Foothills, blev ett American Viticultural Area 1987, ligger beläget uppe i Sierra Nevada. Nordost om San Francisco. I Sierra Foothills var det guldruschen som satte fart på vinodlingen. Då först och främst av Zinfandel. Druvan är fortfarande distriktets starka kort och framförallt de vinstockar som nu är uppemot hundra år gamla ger väl koncentrerade viner i kraftfullt och smakrikt snitt. Sangiovese är en druva som är på väg att på allvar få sitt fäste i Sierra Foothills. Tillsammans med sin Piemontesiska kompis Barbera.
Sierra Foothills åtnjuter ett medelhavsklimat.
 
Man hittar över 100 stycken vinerier i Sierra Foothills utspritt över 5700 planterade tunnland. Man är därför en av de större AVA i Kalifornien. 
 
Inom Sierra Foothills AVA hittar man åtta stycken Counties: Amador, Calaveros, El Dorado, Mariposa, Placer, Nevada, Tuolumne och Yuba. 
 
North Coast beläget mest norrut i Kalifornien, som tar sin början precis norr om San Francisco. Här är de mest kända underdistrikten Mendocino, Napa och Sonoma. Chardonnay ligger i topp före Sauvignon Blanc när det kommer till odling. Och bland de gröna hittar man även Pinot Blanc, Gewurztraminer och Riesling. De blå druvorna har sökt sina speciella odlingsområden som de kan kalla sitt hem. Pinot Noir är som bäst i Russian River Valley och Carneros, Cabernet Sauvignon i Napa Valley och Zinfandel i Dry-Creek Valley. 
 
De svala dimmorna som letar sig in från kusten har en påverkan på klimatet och hjäper till att göra det svalare. Det råder även en stor skillnad i jordmån med sand, lera, grus och vulkanisk aska. Napas mest berömda Terroir: är den så kallade Rutherford Bench. Ett par stråk av alluvial jordmån mellan Tutherford och Oakville som producerar fenomenala Cabernetviner.  
 
-Mendocino
Inom Mendocino County varierar klimatet mycket. AVA Anderson Valley loigger tillräckligt nära kusten för att dimmorna ska bidra med svalka åt området. Gröna druvor av typen Riesling och Gewurztraminer trivs bra på grund av det. Mousserande viner på Pinot Noir och Chardonnay som produceras här tillhör landets bästa. I mer skyddade lägen kan Zinfandel komma upp i kvalitet. Någon mil inåt landet i det varmare AVA Mendocino trivs Cabernet Sauvignon bättre. Tillsammans med Zinfandel. Coro Mendocino är namnet på en Zinfandelbaserad blandning av druvor och görs av många producenter för att marknadsföra både vinerna och distriktet. 
 
-Lake County
I det varma Lake County ligger AVA Clear Lake där det produceras röda viner på Cabernet Sauvignon och Zinfandel samt vita viner på Sauvignon Blanc. 
 
-Sonoma County
 
I Sonoma County hittar man den övergripande AVA Sonoma. Här har man merparten av sina odlingar i dalgångar, som söderut öppnar upp sig mot San Francisco-bukten. Kall luft och dimma strömmar därför dagligen in över dalen, men avtar ju längre norrut man kommer. Som en följd till detta så är de nordligaste delarna av Sonoma betydligt varmare i sitt klimat. 
 
Från AVA Alexander Valley och AVA Dry-Creek Valley produceras det smakrika och kraftfulla viner gjorda på Cabernet Sauvignon och Zinfandel samt fylliga vita viner på Chardonnay. 
 
Längre söderut har AVA Green Valley och AVA Russian River Valley bra och svala förutsättningar för att producera eleganta viner på Pinot Noir och Chardonnay. Samma druvor används för produktion av mousserande viner i Carneros som ligger beläget i dalens södra mynning. 
 
 
 
-Napa County och framförallt AVA Napa Valley är hjärtat i det Kaliforniska vinundret. Berömmelsen grundar sig på Cabernet Sauvignon, som också dominerar odlingarna. Precis som i fallet med Sonoma så stiger temperaturerna ju längre norrut i distriktet du kommer. Längst söderut är det följaktligen ganska svalt. Men, värmen till trots, så är vårfrost ett av de stora problemen för vinodlarna. Rutherford, Oakville och Stags Leap är tre centrala AVA som alla är kända för stor produktion av Cabernet Sauvignon med kraft som största signum.
 
I det lite varmare AVA Yountville odlas de kända Bordeauxdruvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc.
 
 
Zinfandel trivs som allra bäst i Napa Valleys norra delar. Typ Calistoga. 
 
 
Söder om North Coast hittar man Central Coast som är en stor region som har underdistrikten Paso Robles, Santa Maria Valley, Santa Cruz, Livermore i sitt vinodlarbälte. Sträcker sig från San Francisco i Norr till Santa Barbera i söder. Inom gränserna av Central Coast så hittar man sex stycken registrerade Counties. Dessa sex counties behöver inte registreras via den amerikanska byrån för alkohol och tobak, då en County i USA automatiskt kan se sig självt vara en medlem. Contra Costa County, Monterrey County, San Luis Obispo County, Santa Barbara County och Santa Clara County. 
 
Klimatet håller sig svalt tack vare Monterrey Bay som svalkar odlingarna, lite som i fallet med Sonoma och Napa. Tack vare det svalare klimatet så Chardonnay står för över hälften av den totala odlingsarealen. Pinot Noir är en annan mycket viktig aktör i området. 
 
Öster om Central Coast hittar man Central Valley som ligger inåt landet. Underdistriktet Lodi är mest känt här. Här sträcker sig högavkastande druvor ut sig vitt och brett. Många större producenter köper mycket Central Valleyodlade druvor till sina mer generiska och enklare viner. Annars är det varmare inlandsklimatet passande för kraftfulla röda viner och starkvin som etiketteras som Port. 
 
Längst söderut kring kusten hittar man South Coast. Ett underdistrikt som domineras av druvorna Riesling, Sauvignon Blanc och Chardonnay. Temecula, vid kusten, är det viktigaste området. Vinodlingarna är dock hotade av en bakteriesjukdom kallad Pearce´s disease. 
 
 
Kommentera inlägget här: