Sakeskolan. Del 2.
Kategori: Allmänt
Sakestilar
Nigori:
Nigorizake görs på Moromi som (knappt) filtreras genom ett tygskynke strax innan dess att fermenteringen är klar. Vilket ger Saken ett lite molnigt utseende.
I Nigori så är sötman från riset väl påtaglig. Några Nigori kan även vara mousserande vid fermentering, något som håller i sig när denna är avslutad.
Genshu:
Genshu är en rå och utspädd Sake.
Det är Moromi som hettas upp, genomgår ett filter och som inte tillsätts något vatten. Genshu genomgår sedan omedelbart buteljering. Genshu beräknas ha en styrka på cirka 20 till 22 procent.
Nama:
Namazake tillsätts vatten, men pastoriseras inte. Vilket sägs bidra till fräschare toner i den färdiga produkten.
Nama Genshu:
Till denna sake så tillsätts inget vatten, och den är heller inte pastoriserad. Det är så att säga en fräsch och outspädd Sake.
Nama Chozo:
Nama Chozo är Sake som inte hettas upp (som i fallet med annan sake som hettas upp två gånger under produktion)
Namazume:
Denna sake kan beskrivas som en motsats till Nama Choze. Den genomgår nämligen en första upphettning strax innan förvaring av ris, men genomgår inte pastorisering innan buteljering.
Shin-Shu:
Detta är vanligtvis den första saken för året, när fermentering och buteljering är färdig.
Hiyaroshi:
Är väldigt förenklat en Shin-Shu som låtit sig lagras till hösten.
Kimoto:
Normalt sett så tillsätter producenter mjölksyra vid fermentering av sin produkt, detta för att kultivera jästen. Men i Kimoto så låts riset utveckla laktosyra på egen hand. En process som givetvis tar längre tid än den ovan nämnda, men som ger den färdiga drycken ett starkare uttryck.
Yamahai:
Yamahai görs på samma sätt som en Kimoto, fast utan att man maler ner riset till en pasta för att underlätta upplösning av bland annat stärkelse. Det är Koji som tillsätts för att upplösa riset. Likt Kimoto så utvecklar Yamahai som produkt väldigt klara toner av Umami som härstammar från det råa och naturliga riset.
Koshu:
Koshu är lagrad sake. Det finns egentligen ingen riktig måttstock för hur länge det ska ligga, men man brukar säga att en sake blir koshu om det får ligga i cirka tre år.
Taruzake:
Är ekfatslagrad sake, ofta enklare sake som läggs på fat av Ceder för att dölja oönskade aromer.