Lite om Sake.
Kategori: Allmänt
Vad är en Kura?
En Kura är ett japanskt sakebryggeri.
Vad är en Toji?
Toji är jobbtiteln på på han eller hon som brygger sake. Går att jämföra med vinmakare.
Vad är skillnaden gentemot exempelvis öl när det kommer till fermentering?
Sake innehåller inte Amylas, en enzym som hjälper till med nedbrytning av stärkelse och som är nödvändig för att konvertera stärkelse till socker och vidare till alkohol. Så vid tillverkningen av sake måste brygden genomgå en multipel fermentering.
Vad är en multipel paralell fermentering?
Det är omvandling av stärkelse till socker, och socker till alkohol, som sker samtidigt i ett och samma kärl. Och det är så man framställer Sake.
Vad behövs i Sakeproduktion för att Multipel Paralell Fermentering ska ske?
Koji-Kin.
Vad är Koji-Kin?
Jäst och mögel, för att hjälpa riset att utveckla socker från stärkelse.
För att påbörja produktionen så fördelas Koji-Kin delikat över ris som ångas i ett väldigt varmt och fuktigt rum. Över en period av 48 till 72 timmar så sprider sig möglet från Koji-Kin över till riset, och kultiveras för att frodas jämnt över råvaran. När riset sedan är redo för att inkorporeras med övriga ingredienser i sakeproduktionen avger riset en tydlig doft av söt kastanj. För ett otränat öga ser det ut som att varje riskorn angripits av frost.
Vilken ris-sort föredras för Saketillverkning?
Yamada Nishiki
Är ett ris med korta fibrer som används väldigt mycket för profuktion av Kvalitets-sake. Det eftersöks speciellt av sakebryggare för sin förmåga att absorbera vatten och upplösas. Yamada Nishiki är det mest planterade sake-riset, och härstammar från 1923 då rissorterna Yamadaho och Tankanwataribune korsades. Riset odlas främst i Hyogo (som anses som dess hem) men även i Okayama och Fukoyoka.
Vad är Shinpaku?
Hjärtat av risgrödan som innehåller mest stärkelse, och producerar den bästa Saken.
Vad är Seimaibuai?
Så kallas den grad vilken riset poleras innan produktion.
Vilken poleringsgrad har Junmai?
Ungefär 70 procent.
Junmai är ett rent risvin, där ingen alkohol tillsätts.
Vilken poleringsgrad har Honjozo?
70 procent.
Honjozo är en sake som det tillsätts ett uns av alkohol i.
Vilken poleringsgrad har Ginjo?
60 procent.
Ginjo är en saketyp där man kan tillsätta alkohol, men där det absolut inte är ett måste. Om etiketten säger Ginjo så är alkohol tillsatt. Men Junmai Ginjo är det inte.
Vilken poleringsgrad har Daiginjo?
50 procent.
Här kan man också tillsätta alkohol, men det är inte ett måste. Är etiketten märkt med Junmai Daiginjo så är ingen alkohol tillsatt, men Daiginjo tillsätts alkohol.
Vad är Moto?
Det som kickstartar. Det vill säga jäst, tillsatt ris och och vatten som ges till Koji för att påbörja produktion/fermentering.
Hur många dagar jäser Sake?
Fyra dagar, på ett ungefär.
Vad är den minsta abv för sake?
17 procent.
Vad är Namazake?
Opastöriserad sake.
Vad är Nigori Sake?
Ofiltrerad sake som kan uppfattas som lite grumlig.
Vad är Taruzake?
Sake som lagrat på ekfat.
Vad är Jizake?
Sake från ett mindre bryggeri (Kura).
Vad är Genshu Sake?
Outspädd Sake.
Vilken temperatur är bäst att servera Sake i?
I rumstemperatur, eller lätt kylt.
Varför värms en del Sake upp?
Händer egentligen endast med de sakesorter som klassas som lite enklare, för att dölja obalans och icke önskvärda aromer.
Sake är en dryck som inte vinner på lång lagring, det bör därför konsumeras inom det närmaste året. Kom ihåg att det är ingen Bordeaux Vintage 2005 ni har i flaskan.