Grund om Vouvray
Kategori: Allmänt

Vouvray är en vinregion belägen i Loiredalen i Norra Frankrike. Närmare bestämt i kommunen Touraine, som man via en karta hittar öster om staden Tours i östra delen av Loiredalen. Lätt öst om staden Tours. I denna appellation så är det Chenin Blanc som är kung. Det är egentligen bara det som man odlar, även om appellationen även tillåter den okända druvan Arbois.

Stilen av vin som görs i Loiredalen har en tendens att variera betänkligt från år till år. Mycket beroende på klimat. Vid svala år produceras det till stor del bara torra viner, medans det vid varmare årgångar görs mer viner i det halvtorra till supersöta spektrat.
Vouvray som region hittar man på den högra flodbanken öster om staden Tours. På en platå ovanför en flod som är starkt påverkad av lokala strömmarv som hjälper till i varmare år att befästa Botrytis i vingårdarna. Detta på grund av att Loires klimat ligger väldigt nordligt beläget. Och på grund av det så är Vouvray och Loire den region i Frankrike som blir klara med skörden absolut senast. Inte ovanligt att den fortfarande inte är klar i November.
Man producerar drygt en miljon lådor vin om året i Vouvray i olika stilar. Från stilla via porlande (pettillant) till fullt mousserande gjort på traditionella metoden (mousseux).
Sec är ett vin som får ha maximalt 4 gram socker per liter.
Demi-Sec är ett vin som innehåller mellan 4-12 gram socker per liter.
Moelleux innehåller mellan 12 till 45 gram socker per liter.
Doux är följaktligen ett vin som produceras i en stil där vinet är supersött och innehåller minst 45gram socker per liter. Kan jämföras med Sauternes i stil.
Även de mousserande vinerna som görs i Vouvray måste bära en söthetsgrad.
Vinerna i Vouvray buteljeras ofta tidigt. Detta då producenterna inte tror på lagring på ekfat. Vinerna får ofta jäsa i neutrala jäskarl av typ rostfria ståltankar. De genomgår sedan väldigt sällan malolaktisk jäsning. När vinerna sedan hamnar på flaska behöver de mogna i allt mellan 4-10 år för att inte bara vara en syratickande bomb.
De mousserande vinerna är det inte samma stuns i. De rekommenderas att drickas inom tre år efter skörd.
/Joakim