Rhone: Cotes-Du-Rhone
Kategori: Allmänt

-Cotes du Rhone
Appellation sedan 1937.

Denna appellationen står ensamt för cirka 80 procent av produktionen i detta område, med odlingar på över 40 000 hektar. Men bara för det så kan man inte dra alla viner över en kam. Olikheter i läge, jordmån och mikroklimat ger en mångfald av viner. Röda viner med Cotes du Rhone-status är ofta mjuka och bäriga och bör enligt tradition drickas unga. Helst inom tre år efter släpp till detaljhandeln.
En del Rosévin görs i appellationen, och dessa liknar till färgen hallonsaft och upplevs generösa i frukt. De vita är oerhört parfymerade i doft och friska, men bör även de drickas med ungdom.
De röda och roséskimmrande vinerna görs på ett urval av Grenache Noir, Syrah, Cinsault, Carignan, Counouis och Mourvedre. Maximalt 20 procent vita druvor får användas till Rosévinerna. Alla röda som odlas söder om Montelimar måste innehålla minst 40 procent Grenache, och kan blandas upp med upp till 5 procent vita druvor. Ett rött från vartsomhelst i appellationen måste innehålla minst 15 procent av Syrah och/eller Mourvedre.
De vita vinerna är ett annat kapitel. Här måste druvorna innehålla en cuvée av minst 80 procent Clairette, Grenache Blanc, Marsanne, Rousanne, Bourbolenc, Viognier. Picpoul Blanc och Ugni Blanc kan användas som komplement till dessa.

Inom appellationen Cotes-du-Rhone har cirka sjuttio kommuner med särskilda kvalitéer fått en egen klassificering att råda under. Dessa lyder under särskilda bestämmelser oavsett om vinerna är röda, vita eller rosé. Dessa bestämmelser lyder som tillåtna och otillåtna druvsorter, skördeuttag, odlingsmetoder och vinifikationsteknik. Det är så till vida ett större hopp upp i kvalitet från den generiska appellationen Cotes-Du-Rhone.
För de röda vinerna så får ett vin inte innehålla mindre än 50 procent Grenache. Med minst 20 procent Mourvedre och/eller Syrah. Det genomsnittliga skördeuttaget är 38 hektoliter per hektar. Vinerna får inte underskrida 12 procent alkohol.
18 byar i Cotes-Du-Rhone-Villages har rätt att skriva ut sitt namn på etiketten. Dessa är: Cairanne, Chusclan (endast rött och rosé), Gadagne, Laudun, Massif D'Uchaux (endast rött), Pland de Dieu (endast rött), Puymeras (endast rött), Roaix, Rochegude, Rousset-les-Vignes, Sablet, Saint Gervais, Saint Maurice, Sant-Pantaleon-les-Vignes, Seguret, Signargues (endast rött), Valreas och Visan.
Utöver Cotes-Du-Rhone Villages och Cotes-Du-Rhone så finns det vissa Cru:s som inte behöver ha appellationsnamnet Cotes-Du-Rhone på etiketten, utan som har en egen appellation. Bland annat Chateauneuf-du-Pape och Gigondas i sällskap med Vacqeyras.
* * *
Det var en liten guide av Cotes-Du-Rhone. Nästa gång vi snörar på oss skrivarskorna så tar vi oss en resa till Chateauneuf-du-Pape.
/Grandis.