grandkrug.blogg.se

The Wine Voice of The People. Sorry People.

Isabel Ferrando

Kategori: Allmänt

Innan vår lilla guide över Rhone fortsätter med den Södra dalen så gör vi ett mindre nedslag i en producent med spännande filosofi och majestätiska viner med ursprung. Ladies och hängslemän, jag ger er Isabel Ferrando från Domaine Saint-Prefert. 
 
 
 
Det märks direkt när man är i ett vineri som drivs av en kvinna; Konst på väggarna, behaglig musik som strömmar ur högtalare i hela byggnaden, harmoniska och lugna medarbetare. Isabel Ferrando är en begåvad kvinna. Hennes karriär började hon som bankir som lånade ut pengar till vinmakare i Chateauneuf-du-pape och när möjligheten att köpa en egendom dök upp 2002 var hon inte sen att ta den. Det visade sig bli en hejdundrande succé redan 2003 när första årgången släpptes"
 
Egendomen togs nästan direkt under vingarna av vinjournalisten och Rhoneälskaren Robert Parker. Som beskrev Isabel Ferrandos vinäventyr som en succé över en natt med trollbindande viner. 
 
Det är speciella viner som produceras via Domaine Saint-Prefert. Mycket tack vare de goda relationer Isabel Ferrando har med bland annat superoenologen Phillipe Cambie och vinlegendaren Henri Bonneau.En annan är att en av hennes bästa vänner de facto är Julien Barrot från Domaine la Borroche. Dessa har utbytt mycket viktiga erfarenheter genom åren. 
 
Isabel vinifierar alla olika växtplatser separat i cementtank. Hon vägrar att tillsätta jäst över huvudtaget, så det naturliga får ta sin gång. Och jäsningen? Ja, den tar längre tid än normalt på grund av detta. Årgång 2007 sägs ha jäst i över ett år. Vinerna lagras sedan i foudres (stora tunnor) och på cement, i kombination med några begagnade barriquer. 
 
 
I sin filosofi så strävar Isabel efter fullständig naturlighet och uttryck för ursprung med så lite intervention som möjligt. 
 
* * *
 
 
 
Ett vin som görs av Domaine Saint-Prefert, men som buteljeras under domännamnet Domaine Ferrando är Chateneuf-Du-Pape Colombis. Druvorna odlas på växtplatsen Colombis som finns beläget i den västra delen av appellatiionen och består av 100 procent Grenache från gamla vinstockar. Druvorna plockas för hand enligt gamla principer och genomgår en hård selektering. Inga stjälkar plockas bort och vinet får sedan lagras i 18 månader på använda barriquefat som rymmer 600 liter. Även kallade demi muids. 
 
Det ger ifrån sig ett medelfylligt vin med stark fruktdriven karaktär på både näsa och gomsegel och kommer i ett paket med söta, kryddiga och fräscha toner som omslagspapper. Om vinet får vila några år så kommer vinet garanterat visa mer av sin Grenachedominans. 
 
* * *
 
Jobbar lite på Shibumi imorgon och delar med mig av gott humör och kalas i sinnet. Jag tycker att ni ska blada förbi och låta mig göra er nöjda, mätta och fulla med måtta (om den här måtta inte går hem så satans tidigt igen...)
 
/JB
 
 
 
Kommentera inlägget här: