Henri Goutorbe Grand Cru Rosé
Kategori: Allmänt

Yes.
Då var vi tillbaka med bubblor i glaset igen. Och vem kan klandra en, när det är Champagne. Världens vackraste dryck. Kvällens Champagne står producenten och odlarfirman Henri Goutorbe för. Firman drivs av nämnde Henri och dennes son René. De är mest av allt kända för sin Ay Rouge, ett stille rött vin på Pinot Noir. Men sticker även emellan med Champagner som upplevs som mycket trevliga.
Champagnen har en laxrosa färg, med en blek intensitet. Doften är rund, med en klar autolys som drar åt nygräddat bröd som spräcks och bryts av med doften av en näve nyplockade hallon där man fått med sig en mindre bukett örter i farten. Medelaromatiskt, och inte särskilt intensivt på näsan. Det slår inte gnistor, men det skakar tass ganska schysst.
Syran attackerar tungan fort, det blir nästan lite väl vass i början, innan den fylliga Pinotkaraktären knackar på dörren och bär upp det hela en aning. Vinet är medelfylligt snarare än lätt och utan nån tydlig ton av ek, men med en viss bärighet. Härlig och väldigt len mousse. Överlag balanserat, men enkel i sin konstruktion.
Medellång längd.
Även om Champagnen saknar en hel del komplexitet så bidrar den med karaktärer som jag mer än gärna vill förknippa med kvalitetschampagner. Syran håller sig pigg och bärs upp av härliga röda bär. Man kan förnimma en del fruktsötma. Saknar lite komplexitet, längd och X-factor för att kunna ge det ett högre betyg. Men det är en väldigt trevlig Champagne, som trots det bevisar att Grand Cru i Champagne inte betyder mycket mer än att det är fint och bra i andra regioner.
Vid sidan av det negativa så är det en väldigt lätt Champagne att ta sig till med.
Drick på sommaren till en fräsch kycklingsallad utan allt för mycket vinägrett. Rosta krutonger och kryda med syltad rödlök. Då är du hemma.
77 poäng av 100.