Asiatisk mat och dryck i kombination.
Kategori: Allmänt
Under begreppet asiatiskt samlas en rad kök, men den gemensamma nämnaren av att det är packat med mycket smak. Allt från det japanska och eleganta köket till mer heta och kryddiga köket kring Indien. Det som de alla har gemensamt är att de kan vara kluriga att kombinera dryck till, i allafall om man tänkt servera vin.

Japan
Det Japanska köket är ofta lika vackert som gott. Kännetecknet är eleganta och rena smaker som lyfter fram de bästa sidorna från råvarorna. Rätterna har oftast en tydlig sälta, från bland annat japansk soja och en förnäm pepparrotshetta från Wasabi.
Allra bäst till Japansk mat passar öl, grönt té och sake.
Men för den som gärna dricker vin så kan alternativ som torra mousserande viner eller fruktiga vita viner med lite restsötma vara bra till rätter som Sushi eller Sashimi. Till rätter av biff kan ett mjukt och elegant rött vin av typ Gamay eller Pinot Noir vara ett bra alternativ.
Kina
Generellt sett så passar Grönt Té eller ljus lager allra bäst till många kinesiska rätter. Men, då Kina är ett stort land så är det inte så konstigt att man hittar många olika kök, med olika inslag. Det skapar ett helt perspektiv av möjliga mat och dryckeskombinationer.
I det kantonesiska köket i södra kina finner man mycket ångkokta knyten och wok smaksatt varsamt med soja och ingefära. Till dessa eleganta rätter kan ett druvigt och fruktigt vitt vin av typ Riesling eller en enklare Gruner Veltliner vara ett bra alternativ. Även mousserande, så som en Blanc de Blancs brukar fungera. Även bäriga röda viner kan göra jobbet, men inte utan noga eftertanke. Umami kan lätt göra röda viner strävare.

Rätter från Szechuanprovinsen är nästan helt åt det andra hållet, som i en annan värld. Här smaksätts wok, nudlar med väldigt heta kryddor som får smaklökar att brinna. Szechuanpeppar framförallt, Som partner till dessa rätter är en ljus lager med måttlig beska ett bra alternativ, överhumlade öler borde därför förbises.
Vill man dricka vin så kan ett druvigt och blommigt vitt vin med en nypa restsötma passa bra. Som en Kabinett från Mosel. Till exempel Dr Loosen Bernkasteler Lay Kabinett 2012 som återfinns på Systembolagets beställningssortiment. 155kr.
Sötsura smaker
Sweet and sour påminner egentligen en hel del om den svenska husmanskosten, där kombinationen av sötma och syra också kombineras väldigt vanligt. Precis som med husmanskosten så är detta också "ölmat". Men en halvtorr Prosecco hade också gett en bra upplevelse.
Thailand
Det thailändska köket innehar en otroligt smakrik variation. Allt från extrem hetta, syra, sötma och mycket umami från den traditionella fisksåsen som är en ingrediens i de flesta rätter. De heta, söta smakerna kombinerat med koriander och thaibasilika gör ofta att en veteöl kan vara ett bra val. Med dess förnimmelse av sötma. I de rätter där cocsmjölk är en ingrediens för att mildra hettan så kan man med fördel återkomma till ett vitt vin med lite sötma. Säg en Alsaceriesling, med dess underbara mogna koncentration. En Riesling från producenten Trimbach, Cuvée Frederic Emile 2009 finns att beställa på systembolaget.
För den som vill framhäva det örtiga och aromatiska, så kan en Pinot Gris eller Gewurztraminer få jobbet gjort.
Indien
Rykande heta Curryrätter är det som många förknippar med det indiska köket. De olika kryddblandningarna, Masalas, är också det som gör det indiska köket unikt. I stora delar av Indien råder det en restriktiv syn på alkohol överlag. Vilket förmodligen är bra, med tanke på den vilda hettan i maten. Så det är ingen slump att vin och indisk mat är svårt att kombinera. Det är helt enkelt inga smaker som lärt sig att vara vänner.
Det klassiska att dricka till är den svala yoghurtdrycken Lassi. Som görs genom att man blandar Yoghurt, salt, vatten och kryddor som ingefära, kanel, muskot, chili, spiskummin och koriander.
Vill man dricka något mer västerländsk så kan man återgå till en ljus lager, med en mild beska. Av typ Corona eller Estrella. Välkyld.
Grönt Té
