grandkrug.blogg.se

The Wine Voice of The People. Sorry People.

Vi öppnar dörren till Franciacorta.

Kategori: Allmänt

Vinlandet Italien producerar en mängd olika mousserande viner som Prosecco, LambruscoMoscato D'Asti för att nämna några. Men Italiens bästa mousserandeoch förmodligen minst kända ärFranciacortasom kortfattat kan beskrivas som Italiens svar  Champagne.  

Franciacortas viner går att jämföra med Champagne  många sätt det till en början är båda namnet  en geografisk region och ett vin. Franciacorta fick Italiens högsta kvalitetsbeteckning (DOCG) 1995. Området är beläget I Lombardietnorra Italienstrax öster om Milano och norr om Verona. Jordmånen här innehåller ett större koppel mineralervilket lämpar sig mycket väl till odling av druvorna som får iingå I blandningen 

Man producerar cirka 13 miljoner flaskor om åretvilket oundvikligt jämförs med den totala produktionen hos Champagne  300 miljoner flaskor 

Franciacortaviner produceras  den klassiska metoden med en andrajäsning som sker  flaska. "Champagnedruvoranvänds till framställningen: Pinot Nero, Chardonnay och Pinot BiancoLiksom I Champagnes fall  kategoriseras vinerna efter sötma och sockerhalt I vinetFrån torrast till sötast: Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec och Demi Sec. Beteckningen Satén är Franciacortas motsvarighet till Blanc de Blancs 

Hårda regler gäller även härFör Non Vintage krävs det minst 18 månader för vinet  jästfällningen. Vintage måste ligga  jästfällning I minst 30 månaderRosébubbel ska innehålla minst 15 procent Pinot Nero.  

Det finns flera stora producenter I FranciacortaSomBellavistaContandi Castaldi, Guido Berlucchi och Ca del Bosco. Dessa viner exporteras och går därför att  tag I utanför italiens gränser. Den typiska Franciacortaproducenten är betydligt mindre och dess viner avnjuts som allra bäst  plats I det lilla geografiskt bestämda distriktet

Kommentera inlägget här: