Vi öppnar dörren till Franciacorta.
Kategori: Allmänt
Vinlandet Italien producerar en mängd olika mousserande viner. Så som Prosecco, Lambrusco, Moscato D'Asti för att nämna några. Men Italiens bästa mousserande, och förmodligen minst kända är: Franciacorta, som kortfattat kan beskrivas som Italiens svar på Champagne.
Franciacortas viner går att jämföra med Champagne på många sätt, då det till en början är båda namnet på en geografisk region och ett vin. Franciacorta fick Italiens högsta kvalitetsbeteckning (DOCG) 1995. Området är beläget I Lombardiet, norra Italien, strax öster om Milano och norr om Verona. Jordmånen här innehåller ett större koppel mineraler, vilket lämpar sig mycket väl till odling av druvorna som får iingå I blandningen.
Man producerar cirka 13 miljoner flaskor om året, vilket oundvikligt jämförs med den totala produktionen hos Champagne på 300 miljoner flaskor.
Franciacortaviner produceras på den klassiska metoden med en andrajäsning som sker på flaska. "Champagnedruvor" används till framställningen: Pinot Nero, Chardonnay och Pinot Bianco. Liksom I Champagnes fall så kategoriseras vinerna efter sötma och sockerhalt I vinet. Från torrast till sötast: Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec och Demi Sec. Beteckningen Satén är Franciacortas motsvarighet till Blanc de Blancs.
Hårda regler gäller även här: För Non Vintage krävs det minst 18 månader för vinet på jästfällningen. Vintage måste ligga på jästfällning I minst 30 månader. Rosébubbel ska innehålla minst 15 procent Pinot Nero.
Det finns flera stora producenter I Franciacorta. Som: Bellavista, Contandi Castaldi, Guido Berlucchi och Ca del Bosco. Dessa viner exporteras och går därför att få tag I utanför italiens gränser. Den typiska Franciacortaproducenten är betydligt mindre och dess viner avnjuts som allra bäst på plats I det lilla geografiskt bestämda distriktet.