Ska vi gå med i en Sekt?
Kategori: Allmänt
Med Sekt avses en tysk eller österrikisk variant av mousserande vin. Tyskland är det land som konsumerar mest mousserande vin per capita. Sekt kan göras antingen genom samma metod som används i Champagne (med en andrajäsning på flaska) eller med jäsning på ståltank.
Historiskt sett så har Sekt gjorts på importerade druvor, men enligt lagstiftning så får ett vin bara klassificeras som Deutscher Sekt om det är gjort på tyskodlade druvor. Historiskt sett så har Sektfabriker (Sektkellerien) stått för stora delar av produktionen, snarare än enskilda odlare. Men småodlar-sekt (Winzersekt) är ett växande fenomen. Några mycket bra varianter av Sekt förekommer, men tyvärr så är merparten av vinet en produkt för lågprismärkenoch exporteras därför sällan.
Vid sidan av Sekt gjort på Riesling så är mousserande Burgunder väl efterfrågade.
Följande indelningar av Sekt förekommer i Tyskland:
Sekt: Är ett mousserande vin som uppfyller vissa givna normer. Sekt Deutscher är som ovan beskrivet ett mousserande vin gjort på endast tyskodlade druvor.
Sekt Besondrer Anbaugebiete: Ett Mousserande Vin som måste komma från en av de tretton kvalitetsregionerna som hittas I Tyskland, som också används för alla kvalitetsviner. Exempelvis Mosel, Rheingau. Ursprung skrivs ut på etikett. För denna vintyp krävs även en högre grad av druvmognad.
Crémant: Är en tillåten benämning på en flaskjäst Sekt B.A som uppfyller vissa normer. Bland annat mist nio månaders lagring på jästfällningen.
Winzersekt: Är en tillåten flaskbeteckning på flaskjäst Sekt B.A som produceras på hundra procent av odlarens egna druvor.
Indelning I Österrike:
Sekt: Används i Österrike för ett mousserande vin som uppfyller kraven för qualitetswein.
Hauersekt: Ett mousserande vin från en viss kvalitetsregion, som till hundra procent är tillverkad på odlarens egna druvor. Beteckningen motsvarar Winzersekt I Tyskland, men används sällan.
Extra Brut, Extra Herb: Innebär en restsötma från 0 till 6 gram socker per liter.
Brut, Herb: Innebär en restsötma på under 15 gram per liter.
Extra Dry, Extra Trocken: Innebär en restsötma på mellan 12-20 gram socker per liter.
Trocken: Innebär en restsötma mellan 17-35 gram socker per liter.
Halbtrocken: Innebär en restsötma på 33 till 50 gram per liter.
Mild: Innebär en restsötma på mer än 50 gram socker per liter.
Grundvin
Sektens kvalitet är beroende på grundvinets kvalitet. Det är helt omöjligt att framställa bra sekt på ytterst olämpligt grundvin. Mest lämpligt för att framställa Sekt är druvor med karaktäristiskt hög fruktsyra, friskhet och elegansDe nordliga odlingsklimaten i de 13 anbaugebiete ger en tillräckligt hög fruktig syra. Rieslingdruvan lämpar sig synnerligen väl. Men även den vid Obermosel vanligt förekommande druvan Elbling lämpar sig väl vid framställning av mousserande vin.