grandkrug.blogg.se

The Wine Voice of The People. Sorry People.

Ska vi gå med i en Sekt?

Kategori: Allmänt

 

Med Sekt avses en tysk eller österrikisk variant av mousserande vin. Tyskland är det land som konsumerar mest mousserande vin per capita. Sekt kan göras antingen genom samma metod som används i Champagne (med en andrajäsning  flaskaeller med jäsning  ståltank 

Historiskt sett  har Sekt gjorts  importerade druvor, men enligt lagstiftning  får ett vin bara klassificeras som Deutscher Sekt om det är gjort  tyskodlade druvorHistoriskt sett  har Sektfabriker (Sektkellerienstått för stora delar av produktionensnarare än enskilda odlare. Men småodlar-sekt (Winzersektär ett växande fenomenNågra mycket bra varianter av Sekt förekommer, men tyvärr  är merparten av vinet en produkt för lågprismärkenoch exporteras därför sällan 

Vid sidan av Sekt gjort  Riesling  är mousserande Burgunder väl efterfrågade 

Följande indelningar av Sekt förekommer i Tyskland: 

SektÄr ett mousserande vin som uppfyller vissa givna normerSekt Deutscher är som ovan beskrivet ett mousserande vin gjort  endast tyskodlade druvor 

Sekt Besondrer AnbaugebieteEtt Mousserande Vin som måste komma från en av de tretton kvalitetsregionerna som hittas I Tysklandsom också används för alla kvalitetsvinerExempelvis Mosel, RheingauUrsprung skrivs ut  etikettFör denna vintyp krävs även en högre grad av druvmognad 

CrémantÄr en tillåten benämning  en flaskjäst Sekt B.A som uppfyller vissa normer. Bland annat mist nio månaders lagring  jästfällningen 

WinzersektÄr en tillåten flaskbeteckning  flaskjäst Sekt B.A som produceras  hundra procent av odlarens egna druvor 

Indelning I Österrike: 

SektAnvänds i Österrike för ett mousserande vin som uppfyller kraven för qualitetswein 

HauersektEtt mousserande vin från en viss kvalitetsregionsom till hundra procent är tillverkad  odlarens egna druvorBeteckningen motsvarar Winzersekt I Tyskland, men används sällan 

Extra Brut, Extra Herb: Innebär en restsötma från 0 till 6 gram socker per liter.  

Brut, Herb: Innebär en restsötma  under 15 gram per liter.  

Extra Dry, Extra TrockenInnebär en restsötma  mellan 12-20 gram socker per liter. 

TrockenInnebär en restsötma mellan 17-35 gram socker per liter. 

HalbtrockenInnebär en restsötma  33 till 50 gram per liter.  

Mild: Innebär en restsötma  mer än 50 gram socker per liter.  

Grundvin 

Sektens kvalitet är beroende  grundvinets kvalitetDet är helt omöjligt att framställa bra sekt  ytterst olämpligt grundvinMest lämpligt för att framställa Sekt är druvor med karaktäristiskt hög fruktsyrafriskhet och elegansDe nordliga odlingsklimaten i de 13 anbaugebiete ger en tillräckligt hög fruktig syraRieslingdruvan lämpar sig synnerligen väl. Men även den vid Obermosel vanligt förekommande druvan Elbling lämpar sig väl vid framställning av mousserande vin. 

Kommentera inlägget här: