Xavier Vignon
Kategori: Allmänt, Chateauneuf-du-pape, Frankrike, Grenache, Mourvedre, NV, Rhone, Vino, Xavier
Men.

Xavier Vignon är en utpräglad man av ursprung, miljö och tradition utan skit, en så kallad terroirist, där vinet är det som ska vifta med den stora och fina flaggan och där man gör det bästa av vad man kan uppnå. Han producerar viner från de flesta av södra Rhônedalens appellationer och förkärleken för Grenachedruvan, som dominerar i hans moderna viner, är uppenbar och nästan erotisk. Det kan tänkas att Vignon själv drömmer blöta drömmar om en lätt kyld druvren Grenache på sommaren, när han är ledig.
Från skörden 2011 producerar han även mindre kvantiteter från norra Rhonedalen. Vilket såklart välkomnas.
Xavier har varit verksam i Rhônedalen sedan 1995. Innan dess gjorde han vin i flera andra franska regioner men även i Australien, vilket betyder att Xavier är uppdaterad på vad som gäller i vinvärldens tekniska storhetstid. Målsättningen med alla viner är att tydligt återspegla regionen och de lokala druvorna, men på ett finurligt och mer konstant drickbart sätt. Gamla och förlegade saker är knappt vatten värt in the world of Mr Vignon. Vinerna karaktäriseras av riktiga och ibland råbarkade tanniner, generösa nivåer av frukt, bärande syra och påtaglig mineralitet (vilket ofta blivit Xaviers riktiga signum, då han påstår att viner med hög mineralitet gör att ett vin kan upplevas friskt även om syranivåerna skulle vara låga och trista som en depression)
Xavier är konsult till närmare 300 unika producenter/vinmakare och det stora kontaktnätet ger honom möjlighet att köpa exceptionella viner med potential från många odlare och sedan göra egna, unika cuvéer. Lite som hur José Mourinho bygger lag med spelare från alla världens hörn värvade för att fylla en roll i en enhet.
Firmans styrka är råmaterialets höga kvalitet och blandningarna varierar årligen beroende på varifrån de inköpta druvorna kommer. Då Xavier Vignon ofta ställer sig själv frågan: Hur kan jag göra det här bättre? Den stenhårda selekteringen ger en imponerande hög lägstanivå och den här approachen till négiociantyrket garanterar dessutom personliga viner.
Trots att den egna etiketten introducerades så sent som 1999 har Xavier Vignon snabbt blivit en favoritproducent i Frankrike men även i Sverige och på många andra ställen. Främst för sin moderna, men även ursprungstypiska och hållbara stil.
Xavier har varit verksam i Rhônedalen sedan 1995. Innan dess gjorde han vin i flera andra franska regioner men även i Australien, vilket betyder att Xavier är uppdaterad på vad som gäller i vinvärldens tekniska storhetstid. Målsättningen med alla viner är att tydligt återspegla regionen och de lokala druvorna, men på ett finurligt och mer konstant drickbart sätt. Gamla och förlegade saker är knappt vatten värt in the world of Mr Vignon. Vinerna karaktäriseras av riktiga och ibland råbarkade tanniner, generösa nivåer av frukt, bärande syra och påtaglig mineralitet (vilket ofta blivit Xaviers riktiga signum, då han påstår att viner med hög mineralitet gör att ett vin kan upplevas friskt även om syranivåerna skulle vara låga och trista som en depression)
Xavier är konsult till närmare 300 unika producenter/vinmakare och det stora kontaktnätet ger honom möjlighet att köpa exceptionella viner med potential från många odlare och sedan göra egna, unika cuvéer. Lite som hur José Mourinho bygger lag med spelare från alla världens hörn värvade för att fylla en roll i en enhet.
Firmans styrka är råmaterialets höga kvalitet och blandningarna varierar årligen beroende på varifrån de inköpta druvorna kommer. Då Xavier Vignon ofta ställer sig själv frågan: Hur kan jag göra det här bättre? Den stenhårda selekteringen ger en imponerande hög lägstanivå och den här approachen till négiociantyrket garanterar dessutom personliga viner.
Trots att den egna etiketten introducerades så sent som 1999 har Xavier Vignon snabbt blivit en favoritproducent i Frankrike men även i Sverige och på många andra ställen. Främst för sin moderna, men även ursprungstypiska och hållbara stil.
* * *

Hade förmånen av att testa Xavier Vins NV Chateauneuf-du-Pape Reserve häromdagen. Ett vin som blandats på tre olika årgångar för att ge spetskompetens till tre redan potentiella stjärnbasviner.Cuvéen består av 43 procent från årgång 2007, 21 procent av 2009 och 36 procent av 2010. Druvorna i vinet utgörs av favoriten Grenache, Mourvedre, Counoise, Terret, Vaccarese och Muscardin.
Näsan är tung och slående med toner av chockladgarnerade hallon, örtknippen, behandlat läder och övermogna blåbär. Ett gäng torkade blommor och rosmarin gör sedan entre, vilket ger de unga tonerna ett komplement och en mentor. Vinet är på den övre skalan av medelfylligt med en ung blå och bärig karaktär som gifter sig med de lite mörkare tonerna av ålder och lakrits. Avslutet pågår länge i vad som känns som en timme, men som i en reell verklighet snarare är en minut. Och det tyder fan på klass och inga bananas!
Ett väldigt balanserat vin, som jag mer än gärna hade velat följa under de kommande tio till femton åren.
93p.