Service av vin
Kategori: Allmänt
Att öppna en flaska vin
Vin har av någon jävla anledning fått ryktet om sig av att vara så svårt, och så dyrt så att många gäster helt sonika tittar åt det andra hållet när de befinner sig på krogen. Ofta innebär det vägskälet en öl av mer tvivelaktig kvalité. Jag brukar lite skämtsamt kalla det här Carlsberg Export-syndromet (även om Hof är absolut lika vanligt)

Försöker därför sammanställa en liten guide på ungefär hur en flaska vin från beställning till avslut ska serveras och hur situationen med dryckesservice ska hanteras.
***
-Hämta den beställda flaskan. Kontrollera gentemot uppgifterna om det är samma som gästen beställt.
-Presentera flaskan för gästen. Uttala namn, druva och region korrekt. Om flaskan är kall och fuktig, torka då av den med en servett.
-Se till att du har handservett och korkskruv tillhands.
-Välj lämpliga vinglas till typen av vin och förse gästerna med dessa.
-Skär av foliehöljet på flaskan med kniv, strax under ringen vid mynningen. Lägg skräpet i fickan, där det inte stör någon.
-Torka av flaskans mynning.
-Sätt i korkskruven och borra neråt så ljudlöst som möjligt. Lämna en spiral utanför själva korken. Du får inte skruva igenom korken. Dra försiktigt upp korken. Ha handservett redo utifall att det skulle bildas sug i flaskhalsen.
-Kontrollera så att korken är hel, att den doftar som den skall. Häll upp några centiliter vin i ett glas och dofta för att ursköna om vinet är korrekt eller defekt. Vänd dig sen bort från gäst och smaka, för att säkerställa din bedömning.
-Torka ur flaskans mynning.
-Låt gästen som valt vinet smaka av det.
-Servera gästerna en lagom mängd vin i förhållande till hur många de är. Avsluta med värden. Detta bör ske innan tallrikarna kommer in. En ny flaska öppnas endast i samförstånd med värden.Använd handservett för att torka ur mynningen efter servering vid varje gäst. Håll ej för etiketten, den ska riktas mot varje gäst.
-Häll vinet så ljudlöst som möjligt, helst utan kluckar och undvik i största möjliga mån att flaskan stöter ihop med glaset.
-Vid en fulländad servering, placera flaska och kork så att alla kan se de. Fördelaktigt på ett sidobord.
-Ta bort vinglasen efter hand. Fråga gästen vid dryck kvar.
-Endast vattenglasen ska finnas kvar vid servering av kaffe, enligt princip.
***
Så,
Sluta svettas när ni är på Restaurang.
/Grandis