grandkrug.blogg.se

The Wine Voice of The People. Sorry People.

Moet Grand Vintage 2006

Kategori: Allmänt

 
Hade den förträffliga chansen att prova Moet Chandon Grand Vintage 2006 i Måndags, till en bättre komponerad Toast Skagen på rostan Levain. Det är sorgligt att bara hylla, för man ska inte inte hylla bara för att ge tiara. Moet får mycket skit för sin Imperial Brut, och ja, det förstår jag fullt ut. Det vinet ska vara ett insteg till Champagne, från ett av världens största och starkaste varumärken. Ambassadören till Champagne, men visar sig från sin trötta och bakfulla sida. 
 
Det är därför man hoppar till av översexuell förvåning när Grand Vintage lägger sig som ett flytande citrongult skimmer i glaset. 
 
Doften var lite stängd i början, men efter cirka en kvart i glaset hände det något. Det var som på julafton när någon bara slet av omslagspappret. Hur förväntningar helt plötsligt slår runt i luften och förvandlas till ren extas. Glaset förvandlas till ett kärl av Moets klassiskt rostade toner med förförisk frukt som drar åt övermogna päron. 
 
Syran är hög och vinet drivs framåt av mineraler, saftig krusbärsfrukt och en härlig krämighet. Något kort i slutet, då den inte riktigt matchar attacken från syran. Men i övrigt en väldigt välgjord Champagne, som visar på Moet Chandons storhet som producent. Att man kan stoltsera med att producera ett framtida 90 poängsvin även på årgångar som omges av ett skimrande tvivel. Skamlöst genialt.
 
För det, med allt om Imperial Brut lagt åt sidan, vill jag hylla Moet Chandon.
 
* * *
 
Från Moets håll beskriver de vinet som att det verkligen förkroppsligar företagets tre stående principer när det kommer till vin. 
1. Tolkningsfrihet.
2. Det bästa som året kan erbjuda. 
3. Respekt för varje individuell årgång. 
 
Året såg problem, med sen frost som turligt inte orsakade någon större skada. Sommaren gick sedan i perioder med en slående värmevåg under Juli följt av en regning och förhållandevis sval period i Augusti. Orosmoln började förstås gro, men räddades upp av en varm septembermånad som räddade mognad på druvorna. Man flyttade för säkerhets skull skördedatumet från den 7:e September till den 25:e för att säkerställa en rejäl mognad på alla druvor. Skörden på 13000kg/hektar möjliggjorde selektivitet av endast de bästa druvorna. 
Druvorna hade vid skörd en potentiell alkohol av 10,2 procent och en syra som var genomsnittlig för årtiondet. En balans som påminner starkt om årgång 2002. 
 
* * *
Drick till skaldjur, eller sallad. 
För bäst upplevelse bör man vänta fyra till fem år med att öppna flaskan. 
85 poäng för närvarande, med en potential på 92. Hej. 
 
Bästa, 
Grand Krug
 
 
Kommentera inlägget här: